Skal du holde tale? Dette må du virkelig IKKE gjøre!

8 tips til deg som skal holde en tale til brudeparet

  1. Det sier seg kanskje selv, men jeg sier det likevel: FORBERED DEG!
    Bruk stikkord for å gi deg frihet til å være mindre bundet av et manus. Du kan for eksempel skrive “sykkelturen” for å huske den historien. Øv på talen til den sitter skikkelig godt.

    Det er IKKE feil å lese opp talen dersom du er veldig nervøs eller det gjør at du ikke glemmer viktige ting du vil si! Ingen bryr seg om du ser litt på notatene dine. Det er verre å stå der og får helt jernteppe. Unngå helst å bruke mobiltelefonen under talen.

    Og du? Det er ikke en god forberedelse å drikke seg full … “Sa brura”-vitsene sitter litt for løst da … :P

  2. Din plassering - ikke stå med ryggen mot gjester.
    Prøv å ikke bli stående med ryggen mot gjestene. Det kan være vanskelig dersom du sitter midt i rommet. - Det vil da være en fordel for alle om du går frem mot der brudeparet sitter og holder talen slik at alle hører deg.

    Gjerne se på den du taler til, det gjør det hele mer personlig. Dersom du ikke klarer å se på den personen, at du føler det blir for emosjonelt, kan du stå litt bak den personen, og av og til legge en hånd på skulderen, for eksempel Da har du kontakt og likevel slipper du unna øyekontakten som kan finte deg ut.

    Snakk høyt og tydelig så også tante Olga på 97 bakerst hører deg.

Denne forloveren holdt en rørende og helt nydelig tale til bruden

3. IKKE BRUK LANG TID!
Jeg LOVER deg, du får sagt det viktigste på fem minutter, og alle vil takke deg for det … Lange taler er kjedelige og ofte handler de om ting som de fleste av gjestene ikke kjenner til eller at den som taler snakker veldig mye om seg selv. Det verste jeg har opplevd er en tale på over en halvtime. Da blir hele programmet forskjøvet og folk blir stresset. Spesielt de som lager mat …

En tale kan gjerne si noe kort og fint om selve bryllupsdagen, om forholdet til deg og den du taler til, noe om deres kvaliteter som par og deretter lykke til fremover… SKÅL! Ofte får de som skal holde tale en tidsbegrensning å forholde seg til, respekter det! Når du øver på talen - ta tiden for å se at du klarer å holde deg innenfor fem, maks åtte minutter. Og alle foreldre, IKKE kjør bildefremvisning på en halvtime etter talen din om hele livet til din kjære sønn eller datter …

4. Det er forskjell på talens innhold med tanke på HVEM som holder talen. (selvsagt, men litt generelt om det):
Prøv å unngå oppramsing av alle hendelsene til din datter om du er mor til bruden, for eksempel… Ingen andre enn dere selv synes det er kjekt å høre om da hun mistet sin første tann eller ble elevrådsleder på videregående. En slik type tale om livets hendelser hører hjemme i konfirmasjonen.

Fortell heller noe rørende og hyggelig om forholdet du har til personen, og gjerne fortell en hendelse der personens gode egenskaper kom i bruk og var til hjelp for deg. Det er rørende, og ingen trenger å vite noe på forhånd for å forstå det som snakkes om. Snakk fra hjertet og få sagt det du synes er viktig at den personen får vite at du føler.

En FORLOVER skal holde en kort tale om relasjonen deres, og til slutt si noe om brudgommen (dersom du er forlover og holder tale til bruden) og hvor fine de er sammen og hva de gjør for hverandre.

Når tårene spretter fra bruden er det et godt tegn!

5. Humor er gøy, men ikke tving det frem om det ikke er naturlig for deg
Å plutselig være en annen enn du er til vanlig, oppleves veldig rart! Mange tror at en må være så himla morsom når en holder taler. Ærlige og rørende taler kan være like minneverdige. Hvis du inkluderer humor, sørg iallfall for at poengene dine sitter og er relevante - ikke pinlige! IKKE drit ut brudeparet med kleine, ubehagelige historier, det er bare ikke gøy …

6. Dagen i dag eller talen du holder handler IKKE om deg!
Husk at talen handler om brudeparet, ikke deg selv. Unngå pinlige historier eller situasjoner som kan gjøre brudeparet ukomfortable. Det er deres dag, ikke din tid til å skinne. Jeg har hørt mange taler der det handler mest om han som holder talen. Vær deg selv, vær ærlig og personlig, men snakk om den du snakker til.

7. Google: Unngå å starte talen med å si, «jeg har aldri holdt en tale før, så jeg googlet det og fant ut at…».
Ikke start med: “Dette er jeg ikke god på..” etc. Du kan gjerne si at du er litt nervøs, men at det er viktig for deg å få sagt dette … Dersom du bruker Chat GPT til å skrive talen for deg, for guds skyld personliggjør den! Det skinner FORT gjennom dersom talen er generell og skrevet av en robot … Men gjerne bruk slike programmer til å få ideer.

Bruden holder en kjempefin tale til sin beste venn og ektemann

8. Mitt aller beste råd: Lytt til denne episoden av Bryllupspodkasten til Eirik Halvorsen der jeg har blitt inspirert til å skrive denne bloggposten!
Jeg anbefaler da spesielt episode tre med Harald Ellingsen:

“Harald er toastmaster og standup-komiker og er vant med å både skrive tekster og å fremføre foran et publikum. Taletipsene hans vil du få med deg! Vi går i dybden på ting som taler, kjøreplan, hvordan gjøre bryllupet ditt mer personlig og i tillegg diskuterer vi bl.a:

  • Hva er et godt øyeblikksbilde?

  • Den egentlige grunnen for at du syns at du selv ikke er fotogen.

  • Er det ok at gjester filmer og poster i sosiale medier med en gang?

  • Hva gjør man hvis det regner på bryllupsdagen?

  • Blir Eirik nervøs før en fotografering?

  • Kan man spøke med døden?

  • Forskjellen på bryllup i USA, India og Norge

Se video og bilder på www.bryllupspodcasten.no

Følg @bryllupspodcasten på Instagram og TikTok.”

Forrige
Forrige

KUN I DAG! BLACK FRIDAY! BLACK WEEK! BLAKK I DAG …

Neste
Neste

Slik velger du riktig bryllupsfotograf: Dette bør du spørre bryllupsfotografen om!